Veelgemaakte fouten bij natuursteen onderhoud en hoe ze te vermijden

Natuursteen is een van de mooiste keuzes voor vloeren, aanrechtbladen en andere oppervlakken. Omdat het een natuurlijk materiaal is, biedt het unieke en duurzame kwaliteiten. Met de juiste zorg gaat natuursteen een leven lang mee, maar verkeerd onderhoud kan leiden tot beschadigingen. Dit is natuurlijk zonde, vooral omdat onnodige schade met de juiste zorg eenvoudig te voorkomen is. In deze blog bespreekt Marble Care als expert in natuursteen onderhoud de meest voorkomende onderhoudsfouten en geven we u tips om deze te vermijden.

behandeling van portugese tegels door marble care
graniet reinigen door marble care
  • Alle soorten natuursteen
  • 30+ jaar ervaring
  • Deskundig en vakkundig advies

Te ruige schoonmaakproducten

Bij hardnekkige vlekken is de verleiding soms groot om te proberen deze  hard weg te boenen met een schuursponsje. Dit is echter niet goed voor natuursteen. Gezien de porositeit van natuursteen is het erg gevoelig voor krassen, waardoor het door een te ruige behandeling kan verdoffen of beschadigen. Vermijd daarom ruwe sponzen en borstels en gebruik in plaats daarvan zachte doeken voor het reinigen van uw natuursteen. Zo verkleint u het risico op krassen en behoudt u de glans en schoonheid van uw natuursteen.

 

Agressieve reinigingsmiddelen

Een veelvoorkomende fout is het gebruik van ongeschikte reinigingsmiddelen. Veel alledaagse schoonmaakmiddelen zijn namelijk te agressief voor natuursteen. Zure middelen zoals ontkalkers, azijn en citroenzuur zijn zeker af te raden omdat natuursteen vaak kalk bevat. Die kan hierdoor worden aangetast waardoor het oppervlak kan verdoffen. Ook bijtende middelen zoals chloor of ammoniak zijn niet geschikt voor natuursteen.

Gebruik in plaats daarvan pH-neutrale schoonmaakmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor natuursteen. Deze zijn mild, veilig en laten geen sporen achter. Test bij twijfel het middel altijd eerst op een onopvallende plek.

Natuursteen onderhoud Marble Care

Te veel en te heet water gebruiken

Een veelvoorkomende fout is het gebruik van te heet water voor het schoonmaken van natuursteen. Door te vaak heet water te gebruiken kan de beschermlaag van het gesteente worden aangetast, terwijl deze juist bedoeld is om vuil af te stoten en vlekken te voorkomen.

Een andere fout is overmatig gebruik van water. Water kan namelijk door de natuursteen dringen en schade veroorzaken, vooral bij poreuze steensoorten. Wees daarom voorzichtig met de hoeveelheid water die u gebruikt bij het schoonmaken.

Als u uw natuursteen reinigt met water, gebruik dan liever koud of lauwwarm water en gebruik niet te veel. Droog het oppervlak goed na het reinigen. Op deze manier blijft uw natuursteen langer mooi.

 

Geen regelmatig onderhoud

Een andere veelgemaakte fout is het niet regelmatig onderhouden van natuursteenoppervlakken. Regelmatig vegen, stofzuigen en dweilen is belangrijk om de natuurlijke schoonheid te bewaren, maar soms is dat niet voldoende. Een druk belopen vloer kan na verloop van tijd oneffenheden en gebruikssporen vertonen. Elke soort natuursteen is uniek en heeft specifieke behoeften op het gebied van onderhoud, reiniging, bescherming, verbetering en herstel. Door aan deze behoeften te voldoen, blijft uw vloer of ander natuurstenen oppervlak in goede conditie en blijft deze mooi.

 

Geen bescherming

Natuursteen is poreus, waardoor het krasgevoelig is en gemakkelijk vlekken kunnen ontstaan als gemorste vloeistoffen zoals wijn, koffie of jus d’orange zich diep in het materiaal trekken. Niet alleen kunnen dit soort vlekken lastig zijn om te verwijderen, maar ze kunnen ook het gesteente aantasten.

Een veelgemaakte fout is het onvoldoende beschermen van natuursteen. Door het natuursteen te laten impregneren kunt u uw oppervlak beschermen. Bij impregneren vormt zich een beschermende laag die vuil beter afstoot. Zo kunt u vlekken en beschadigingen voorkomen.

 

Geen professionele hulp inschakelen

Bij kleine schades aan een natuursteen oppervlak proberen veel mensen zelf reparaties uit te voeren, wat de schade vaak verergert. Schakel in plaats daarvan professionele hulp in voor reparaties en renovaties. Professionals zoals Marble Care hebben de juiste kennis en gereedschappen om diverse soorten natuursteen veilig en effectief te herstellen, wat de levensduur van uw natuursteen verlengt.

Conclusie

Natuursteen is een duurzame keuze voor vloeren, aanrechtbladen en andere toepassingen, maar het blijft een natuurproduct. Daarom is het belangrijk om hier bewust en zuinig mee om te gaan. Door uw natuursteen op de juiste manier te reinigen en te onderhouden, kunt u ervoor zorgen dat het generaties lang meegaat.

Is er toch schade ontstaan aan uw natuursteen? Marble Care kan u helpen met het oplossen van problemen aan natuursteen. Neem contact op om de mogelijkheden in uw situatie te bespreken.

Neem contact op

Wij kunnen u helpen

Heeft u een vraag over uw natuurstenen vloer, aanrecht of ander oppervlak? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

071 – 542 49 66

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen en ander belangrijk nieuws.

Aanmelden

Offerte aanvragen