Natuursteen onderhoud

Als u natuursteen in huis heeft, is het belangrijk om goed op de toestand ervan te letten. Omdat het materialen zijn waar veel intensief gebruik van wordt gemaakt, is er een kans dat er op den duur schade ontstaat. Om dit te voorkomen of om schade zo snel mogelijk te signaleren is regulier natuursteen onderhoud essentieel. Neem contact op voor de mogelijkheden voor natuursteenonderhoud bij Marble Care.

Contact

 

natuursteen onderhoud marble care
natuursteen onderhoud van marble care
 • Alle soorten natuursteen
 • 30+ jaar ervaring
 • Deskundig en vakkundig advies

Onderhoud voorkomt schade

Omdat natuursteen poreus materiaal is, kan er helaas schade ontstaan. Van kleine plaatselijke beschadigingen tot grote schade zoals scheuren of breuken in het oppervlak. Door periodiek onderhoud aan het natuursteen te verrichten, kan schade worden voorkomen en eventuele schade eerder worden opgemerkt. Hoe eerder u deze laat herstellen, hoe beter u de schade kunt beperken en corrigeren met behulp van regelmatig onderhoud.

Natuursteen onderhoud Marble Care

Verschillende manieren om het onderhoud van natuursteen goed te verzorgen

Het is belangrijk om regelmatig onderhoud te geven aan natuursteen, om ervoor te zorgen dat het in goede staat blijft. Soms is herstelwerk nodig, maar ook een adequate bescherming met behulp van de juiste producten valt onder essentieel natuursteenonderhoud.

Omdat natuursteen zo veel verschillende toepassingen en soorten kent, is het belangrijk dat u onderhoud doet dat bij uw specifieke situatie past. Er is geen algemeen advies voor natuursteen onderhoud, dus het is van cruciaal belang dat u de juiste middelen gebruikt om schade te voorkomen. Daarom adviseren we om het onderhoud door experts uit te laten voeren. Zo garandeert u een lange levensduur en een glanzend resultaat in uw huis.

Onderhoudswerkzaamheden kunnen worden verdeeld in drie verschillende stadia: het preventieve, correctieve en perfectieve stadium.

Met preventief onderhoud kunnen we schade aan natuursteen minimaliseren en het oppervlak beschermen. Diverse behandelingen helpen hierbij, waarvan impregneren een prima voorbeeld is. Dit behandelen we later nog in meer detail in dit artikel.

Correctief onderhoud is bedoeld om beschadigingen aan uw steensoort te herstellen. Wij bekijken de schade die er is en zullen deze repareren door middel van renovatie of restauratie.

Preventief onderhoud bestaat uit behandelingen die ervoor zorgen dat de staat van een vloer of ander oppervlak wordt verbeterd. Bijvoorbeeld het kristalliseren van een vloer om te voorkomen dat het beschadigd raakt. Zo blijft de vloer langer mooi en leefbaar.

reiniging van natuursteen door marble care

Hoe natuursteen te behandelen

Onderhoud van natuursteen is van vitaal belang om een lange levensduur te garanderen. Er zijn vijf verschillende manieren waarop u natuursteen kunt behandelen:

 • Reiniging
 • Bescherming
 • Onderhoud
 • Verbetering
 • Herstel
Marble Care natuursteen onderhoud

Natuursteen reinigen

Met de tijd kan er overtollig materiaal op het oppervlak van natuursteen komen te liggen, wat de vloer kan aantasten, vuil kan veroorzaken en zelfs schade toe kan brengen. Verkleuring en slijtage kunnen ook optreden als gevolg van het vuil. Diepreiniging van het natuursteen helpt om de oorspronkelijke uitstraling te behouden en verlengt de levensduur.

Als u kiest voor diepreiniging van uw natuursteen, is het belangrijk dat we weten om welk type steen en wat voor soort vuil het gaat. Er worden specifieke reinigers gebruikt die ervoor zorgen dat al het vuil verwijderd wordt. Daarnaast is er ook kennis nodig van gesteenten en chemische reacties, omdat er verschillende reacties tijdens de behandeling kunnen optreden. Soms is het daarom noodzakelijk om de vloer na de diepreiniging opnieuw te schuren.

Vlekken op natuursteen verwijderen

Als vuil diep in het materiaal is getrokken voordat u het schoonmaakt kan dit leiden tot vlekken. Natuursteen heeft speciale eigenschappen en om deze te verwijderen moet u op de juiste manier handelen. Vermijd het gebruik van ruwe producten aangezien deze de vloer alleen maar meer zullen beschadigen. De beste oplossing is om doffe vlekken te behandelen met zachte producten zoals een doek, spons of dweil.

Hoe natuursteen te repareren

Hoewel sommige vormen van schoonmaken het natuursteen in een goede conditie kunnen houden, zal bij ernstige schade de natuursteen gerepareerd moeten worden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals breuken verlijmen, gaten corrigeren, hoekjes herstellen en in sommige gevallen kan het nodig zijn om gehele tegels te vervangen.

Natuursteen beschermen door te impregneren

Bescherming is ook van groot belang voor het onderhoud van natuursteen. Door het impregneren met speciale producten wordt de bovenste laag van de steen verzadigd, waardoor er een beschermende laag ontstaat die olie, vuil en water afstoot. Dit is mogelijk op verschillende oppervlakken zoals vloeren, wanden, gevels, wasbakken en aanrechtbladen.

Natuursteen onderhoud Marble Care

Kristalliseren en mineraliseren van natuursteen

Door behandelingen zoals kristalliseren en mineraliseren te gebruiken kan de staat van het gesteente verbeterd worden. Door chemische omzettingen die zich goed lenen voor natuursteen, wordt het materiaal dichter en harder waardoor het beter bestand is tegen slijtage en schade.

Natuursteen polijsten

Natuursteen polijsten is een veelvoorkomende behandeling die ervoor zorgt dat versleten of verouderde oppervlakken worden hersteld tot de originele staat. Met diamantpads kunnen kleine beschadigingen goed verwijderd worden en de glans weer terugkeren. Hiermee kan de schoonheid van het natuursteen opnieuw naar voren worden gebracht.

Waar moet ik op letten bij natuursteen onderhoud?

De manier waarop u natuursteen kunt onderhouden verschilt per steensoort en toepassing. Om te helpen beslissen hoe u het beste voor uw steen kunt zorgen, hebben we hieronder de vier meest belangrijke factoren opgesomd.

Kies het stuk natuursteen dat de juiste look voor uw oppervlak geeft.

Hoewel veel mensen geneigd zijn om steenmateriaal te kiezen op esthetische waarde alleen, is het belangrijk om de vereisten van de toepassing in overweging te nemen. Gelukkig zijn de meeste soorten natuursteen geschikt voor verschillende doeleinden. Door rekening te houden met wat u nodig heeft, wordt onderhoud bij natuursteen eenvoudiger.

 

Laat natuursteen preventief onderhouden om slijtage te voorkomen.

Om problemen te voorkomen is het belangrijk om preventief onderhoud te plegen. Door deze stap te nemen kunt u slijtage verminderen en eventuele schade op tijd detecteren. Op deze manier kunt u veel geld besparen op de lange termijn.

 

Maak gebruik van speciale reinigingsmiddelen om natuursteen schoon te maken.

Als u natuursteen wilt reinigen, is het van groot belang dat u de juiste middelen gebruikt. Anders kan dit schade aanrichten. Als u hulp nodig heeft met het vinden van de juiste producten of als u andere vragen heeft over het onderhoud van natuursteen, neem dan gerust contact met ons op. Ons team staat altijd klaar om te helpen!

Natuursteen vereist verschillende onderhoudstechnieken om in goede conditie te blijven. We hebben veel ervaring met het reinigen, polijsten en beschermen van een breed scala aan natuursteen soorten.

Alle soorten gesteente hebben verschillende behoefte aan onderhoud. Wilt u meer weten over hoe u voor uw steen moet zorgen in het interieur of exterieur? Neem dan gerust contact met ons op – we hebben ervaren specialisten die u graag willen vertellen wat u precies nodig heeft.

Waarom Marble Care

Met meer dan 30 jaar ervaring in de branche is Marble Care dé aangewezen partner voor al uw natuursteen renovatie- en onderhoudswensen. Kiezen voor Marble Care is kiezen voor:

 • Meer dan 30 jaar ervaring
 • Vertrouwd door partijen in heel Europa
 • Deskundig en vakkundig advies
 • Flexibele en persoonlijke service
 • Projecten op elke schaal
 • Voor bedrijven én particulieren

Offerte aanvragen

Wij kunnen u helpen

Heeft u een vraag over uw natuurstenen vloer, aanrecht of ander oppervlak? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

071 – 542 49 66

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen en ander belangrijk nieuws.

Aanmelden

Offerte aanvragen